Kajstadens Tall Timber Building

Adresse
Bäckahästgatan
72131 Västerås
Sverige

Bygherre
Slättö Förvaltning


Byggeprincip
CLT

Facadebeklædning
Ubehandlet træ, Overfladebehandlet træ

Opført
2018

Foto
Nikolaj Jakobsen

02_Kajstaden_1920x925

Kajstadens Tall Timber Building i den nye svenske bydel Kajstaden i Västerås ved søen Mälaren er en milepæl for bæredygtigt byggeri og et referenceprojekt, der viser, at det kan lade sig gøre at omstille til klimarigtig arkitektur. På opførelsestidspunktet i 2019 var bygningen med sine ni etager Sveriges højeste massive træhus. Alle dele af bygningen er udført i krydslamineret træ, dvs. vægge, etageadskillelser, balkoner og elevator- og trappeskakter.

C.F. Møller Architects har gennem forskningsprojekter og flere igangværende træprojekter fokuseret på innovation samt udvikling og realisering af fleretagers bygninger med massive trærammer. For Kajstaden var det en aktiv beslutning at give industriel træteknologi som byggemateriale en høj prioritet for at påvirke og tage ansvar for byggebranchens betydning for miljøet og klimaændringerne. I modsætning til andre byggematerialer er den afgørende fordel ved træ, at kuldioxidudledningen fra produktionskæden for materialet er begrænset. I stedet er det en del af en lukket cyklus, hvor kulstofferne lagres i bygningens ramme. Forskning har desuden vist, at bygninger med en trækonstruktion bidrager positivt til menneskets sundhed og velvære takket være bedre luftkvalitet og træets akustiske kvaliteter.

Bygningen og byggeprocessen
Kajstadens Tall Timber Building har i alt ni etager med en høj stueetage og en tagetage med dobbelt lofthøjde. Teknologien med CNC-fræsede elementer i massivt træ og limtræ sikrer præcist udformede komponenter og giver lufttætte og dermed energibesparende huse uden diverse unødvendige materialer i væggene. Materialets lave egenvægt betyder mindre transport til byggepladsen og et mere effektivt, sikrere og mere støjsvagt arbejdsmiljø under opførelsen. Det tog i gennemsnit tre dage pr. etage for tre håndværkere at rejse rammen.

Bygningen rummer fire lejligheder pr. etage, og der er etableret lodrette brand- og lydskel. Lejlighedsskel er lavet med CLT-dobbeltvæg og CLT-etagedæk fra væg til væg. Der er benyttet CNC-fræsning til føringsveje for installationer.

Bygningen er udført med mekaniske samlinger med skruer, hvilket betyder, at den kan skilles ad, så materialerne genbruges. Den samlede CO2-besparelse vurderes at være 550 t CO2 ved brug af massivt træ i stedet for beton.

Bydesignet
Den nye bydel er designet som en kvartersby og er en naturlig forlængelse af Västerås centrum. I området ligger to parker, som er forbundet med et sammenhængende grønt område. Bygningen har en generøs udsigt over søen Mälaren og støder direkte op til en plads og kajpromenaden. Konceptet omfatter blandt andet et fælles søanlæg til eldrevne både. Ved indgangen til området er der gjort plads til et køleanlæg, som beboere kan få deres mad leveret til.

Lignende projekter

FinancialPark1920x925px

Bjergsted Financial Park

Bjergsted Financial Park er det nye hovedkontor for SpareBank1 SR-Bank i centrum af Stavanger. Bankens særlige position i området er...
Moholt1920x925px

Moholt Timber Towers

Halvtreds år efter indvielsen af ​​de første boliger i studiebyen Moholt lige uden for Trondheim har man valgt at forny...
Sara Kulturhus
fotograf: Sven Burmann

Sara Cultural Centre

Kulturcenteret Sara Cultural Centreer er opkaldt efter forfatteren Sara Lidman, som stod for kreativitet, mod og viljen til at tænke...