Skråningen

Adresse
Tvethøjvej
4320 Roskilde
Danmark

Bygherre
Eco-Village og CASA


Byggeprincip
Træelementer

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle, Modificeret træ

Opført
2021

Foto
Vandkunsten

Skraaningen-Lejre07_1920x925px

Eco-Villages er et koncept for bofællesskaber i Danmark, hvor både selve byggeriet og livet i det byggede har respekt for miljøet og er baseret på et særligt koncept for fællesskabet.

Bofællesskabet Skråningen i Lejre består af mikroboliger til unge, enlige eller seniorer og større boliger op til 125 m² med mulighed for flere værelser. 12% af det byggede areal i Eco-Village er fælles, både i form af et stort fælleshus og flere mindre fælles faciliteter placeret i tilknytning til boligerne rundt om i bebyggelsen. De kan f.eks. huse musikrum, teenageværelser eller værksteder og redskabsrum i forbindelse med større uderum.

Bebyggelsen er opført i økonomiske rumstore boksmoduler, som er præproduceret på fabrik og efterfølgende monteret i løbet af kort tid på stedet. Boligerne er designet med et rumligt basismodul og varierende ekstramoduler, der tilgodeser forskellige behov, ligesom de skaber rumlig variation. En husdybde på bare 7,5 m, gør boligerne meget lyse.

På fabrikken er gulv-, loft- og vægrammer bygget som enkelte elementer for derefter at blive samlet til moduler. Alt konstruktionstræ er i nordisk gran. Modulerne er udvendigt beklædt med varmebehandlet fyrretræ. Hele bebyggelsen er tildelt Svanemærket.

BUILD (u. Aalborg Universitet) har i en LCA-analyse af 20 nye danske træbyggerier fundet, at Skråningen 1 og 2 (benævnt R04 og R05 i analysen) var blandt de byggerier, der havde det laveste CO2-aftryk.