Villa T77

Adresse
Tryggevældevej
2700 Brønshøj
Danmark


Byggeprincip
Træskeletkonstruktion, CLT

Facadebeklædning
Andet materiale

Opført
2016

Foto
Træinformation

Steffan_Iwersens_hus_1920x925

Arkitekterne Steffan Iwersen og Kristin Brynja Gunnarsdóttir byggede i 2014 deres eget hus i krydslamineret træ. CLT var svaret på deres søgen efter et let og præcist byggemateriale, der kunne minimere den lag-på-lag-opbygning, der præger dansk byggeri. Med diffusionsåbne konstruktioner kunne undgå de undgå dampspærren og opnå et godt indeklima.

De bærende CLT-elementer i huset er indervægge med 5-lags CLT, der har en tykkelse på 100 mm. Udenpå CLT-elementerne er der monteret 240 mm træfiberisolering og derpå en træbetonplade, hvorpå stålbeslagene til de udvendige glaspaneler er fastgjort.

Alle indvendige træoverflader er straks efter montagen blevet ludbehandlet til en hvidpigmenteret overflade, da ubehandlet træ ellers hurtigt gulner.

Husets skillevægge består af 3-lags CLT. Med CNC-fræser er der lavet præcise udskæringer til vinduer og døre, og hængsler er skruet direkte ind i væggene, da der med CLT-elementer ikke er brug for rawlplugs.

Det bærende loft mellem stueetagen og førstesalen er en 160 mm tyk 5-lags CLT-plade. Længste spænd for disse elementer er i stuen, hvor der et åbent spænd på 7 meter.

Tagkonstruktionen er også 5-lags CLT på 160 mm, samt en 300 mm tyk trykfast stenuldsplade. CLT-elementerne indgår i varmetabsberegningen som isolering svarende til 40 mm.

Elementerne er forsynet med fuge/pap inden monteringen, og der har således ikke været problemer med tæthedskravet.

Træets evne til at fugtregulere huset minimerer behovet for ventilationsanlæggets luftudskiftning. Fugtbalancen justeres i høj grad af træet, som også har indflydelse på fornemmelsen af temperaturen.

Det var desuden valgfrit for parret, om de ville have overskudstræet fra deres CLT-udskæringer med. Dette takkede de ja til og byggede bl.a. en 23 m2 stor garage af resterne.

Huset blev rejst på bare to dage. Du kan se mere i videoen fra Lilleheden herunder.

Lignende projekter

VillaVangede1920x925

Villa i Vangede

Dette hus er en fortolkning af de fantastiske huse, som danske arkitekter opførte til sig selv omkring 50´erne og 60´erne....
CasaRy_1920x925px

CASA RY

Denne prisvindende nyfortolkning af den traditionelle trelængede bondegård er opført med ydervægge af bærende træskeletvægge, som udvendigt er beklædt med...
Villa Fairfax_01_arkitrae.dk

Villa Fairfax

Villa Fairfax ligger på en stor skrående naturgrund i Tommerup på Vestfyn og består af en tung muret stueetage, der...