Studielandsbyen

Adresse
Damagervej 8
8260 Viby J
Danmark

Bygherre
Studielandsbyen ApS


Opført
2017

Foto
Hampus Berndtson

Studielandsbyen4_1920x925

Den gamle firelængede bindingsværksgård Søgården skulle have været revet ned, men blev reddet af det lokale Kulturmiljøråd og kommunen. Projektet viser, hvordan man kan transformere og videreføre kulturarv og samtidig løse opgaven med at skabe rimelige studieboliger for unge.

De nye bygninger og den gamle gård skaber en lille landsby inspireret af traditionelle danske vejklyngelandsbyer, hvor intime gader og pladser opstår i mødet mellem gårdene, i dette tilfælde mellem nyt og gammelt. De nytilførte bygninger består af bygningslænger, der fortolker den eksisterende gårdtypologi og lægger sig rundt om gården. Hver bolig har en åben facade, der vender mod det omkringliggende landskab samt en mere lukket facade mod landsbyens fælles byrum. Projektet består af 56 nye lejligheder både dele- og enkeltlejligheder til studerende, fællesfaciliteter samt et stort fællesrum i gårdens gamle lade.

Projektet er en transformation af både beboere, arkitektur og kontekst, hvor stedet såvel som huset, har gennemgået en gradvis omdannelse. Søgården er ligesom resten af de danske bindingsværksgårde præget af robusthed i både konstruktion og i de materialer, som den er bygget af. Det bærende koncept for både renoveringen og opførelsen af de nye bygninger tager udgangspunkt i gårdens iboende kvaliteter, hvor alle tekniske udfordringer er løst med rationelle og enkle principper.

De nye længer
Studielandsbyens nye længer er opført som elementhuse i lette træelementer hejst på plads sammen med vinduer og døre. Konstruktionen afstives af toiletkerner i stål, der ligeledes er lavet som præfabrikerede elementer, som støbes sammen med fundamentet på pladsen.

Facaderne er beklædt med varmebehandlet fyrretræ i både skarpskåret tømmer og som profilerede beklædningsbrædder. Al facadebeklædning står uden overfladebehandling med hensigten at opnå en naturlig patinering.

Længernes tage er beklædt med pandeplader i alu-zink af samme type som på den eksisterende gård, uden tagrender og med udhæng beklædt på undersiden med krydsfiner. Døre og vinduer er lavet af fyrretræ, mat lakeret på indersiden og beklædt med rå aluminium på ydersiden.

Renovering af Søgården
Gården har fået en gennemgribende renovering, hvor alle længer er blevet efterisoleret og har fået nyt tag, bindingsværket er blevet restaureret og nye stabile sokler er etableret. Der er lagt stor vægt på en ærlig restaurering, hvor nye materialer bliver vist frem på lige vilkår med gårdens oprindelige konstruktioner og materialer. Fx bygger gårdens nye tag i pandeplader af alu-zink bro mellem den gamle gård og de nye længer. Tilsvarende er husets nye efterisolering ikke skjult, men fremstår som en indvendig ‘foring’, der giver plads til gårdens oprindelige vinduer og synliggør bindingsværket indvendigt.