25 King

Adresse
25 King Street, Bowen Hills, Queensland
4006 Melbourne
Australien

Bygherre
Lendlease / Impact Investment Group

Arkitekt

Byggeprincip
Limtræ, CLT

Facadebeklædning
Andet materiale

Opført
2018

Foto
Tom Roe

25King_1920x925

Denne 10 etagers høje kontorbygning er 45 meter høj og ligger i Brisbane. Den er opført i CLT og limtræ fra Østrig og er det hidtil højeste erhvervsbyggeri i træ, der tilmed har det største etageareal. Bygningen indikerer at fremtiden vil byde på mere erhversbyggeri udført med trækonstruktioner.

Den nyeste træteknik er brugt til opførelsen, hvor træmaterialet på ærlig vis er synligt og dermed adskiller sig fra typiske mellemskala kontorbygninger i beton og stål. Der er brugt et simpelt 6 × 8 m modul med limtræsbjælker og -søjler samt krydslamineret træ (CLT) til etagedæk og afstivende trappe- og elevatorkerner. Korte spænd, der støder op til kernen og facaden, gør større installationer mulige uden at gå på kompromis med loftshøjden.

Gulvfladerne og brugen af ​​træ kommer tydeligt til udtryk ved træsøjlegangen i gadeplanet og via den store glasfacade, som dækker hele den ene side af bygningen.  Rent arkitektonisk fornemmes den varme, der er skabt i bygningens indre med de synlige træoverflader på søjler, dragere og undersider af etagedæk samt synlige installationer under lofterne.

Omvendt projektering
Et af projektets udfordringer var kravet om tidlig detaljeret dokumentation for hurtigt at kunne sætte præfabrikationen i gang. Det krævede en meget anderledes tilgang til løsning af designet, placeringen af installationer og detaljer forud for byggeriet. Der var nærmest tale en form for omvendt projektering, da det med præfabrikation er vanskeligt at foretage justeringer på stedet. For at minimere ændringer måtte design, koordinering og konstruktion nøje planlægges på forhånd.

Konstruktionen
Konstruktionsmaterialerne medfører kortere spænd og flere søjler end der normalt ønskes i planløsninger for erhvervsbyggeri. For at overvinde disse parametre er der anvendt CLT-dæk med et spænd på 6 m understøttet af limtræsbjælker. Spændet på 6 m er effektivt med hensyn til forholdet mellem spændvidde og tykkelse af CLT-elementerne. Elementernes mindre størrelse gør dem også nemmere at transportere og håndtere på stedet.

Limtræsbjælkerne spænder 8 m mellem søjlerne. Bjælkernes højde gør det muligt at lave gennemføringer til installationer. To kortere spændvidder – den mod kernen og den anden mod glasfacaden  – skaber lavere konstruktionshøjder, der tillader en tværgående fordeling af store servicekanaler.

Miljøpåvirkningen
Sammenlignet med en tilsvarende stål- og betonbygning har 25 King opnået en CO2-reduktion på 74%. Miljøpåvirkningen i byggefasen er desuden minimeret kraftigt, idet træelementerne blev fabrikeret off-site, hvilket bl.a. reducerede mængden af affald. Præfabrikationen bidrog også til at opnå en væsentligt kortere byggetid. Hver etage blev bygget på 11 dage med en samlet byggetid på i alt 15 måneder.

Lignende projekter

TAMEDIA52_1920x925

Tamedia Zurich

Tamedia AG er en Schweiz' største medie- og forlagskoncerner. Hovedkvarteret ligger i hjertet af Zürich.  I 00´erne ville man gerne...
Fotograf: Adam Moerk

Framehouse

Framehouse er en fleksibel kontorbygning i træ og den eneste af sin slags i Københavnsområdet med en åben træstruktur. Kontorbygningen...
Tigerli_1920x925px

Danskere står bag verdens højeste byggeri i træ

Når Rocket & Tigerli står færdigt i Schweiz i 2026, vil det være verdens højeste boligbyggeri med et 100 meter...