FLUGT

Adresse
Præstegårdsvej 21
6840 Oksbøl
Danmark

Bygherre
Vardemuseerne


Ingeniør
INGENIØR´NE

Byggeprincip
Anden træstruktur

Facadebeklædning
Andet materiale, Andet træ

Opført
2022

Foto
Rasmus Hjortshøj

R_Hjortshoj-Flugt_1920x925

Museet Flugt er et museum for flygtningehistorier i den tidligere Oksbøllejr. To tidligere hospitalsbygninger er blevet nyindrettet, og der er tilføjet en ny foyer med ankomst, billetsalg, butik, garderobe og samlingsplads. 

Den 540 m2 store, nye foyerbygning er placeret i hjørnet mellem de to eksisterende bygninger, hvoraf den ene er indrettet til udstillinger og den anden til auditorium, cafe og birum. 

Ved at skubbe hjørnet udad, mod vej og ankomst, opnår den nye bygning den ønskede størrelse samtidig med, at der opstår en beskyttet, grøn gårdhave og et blødt kurvet indre rum, der forbinder de eksisterende bygninger. 

Foyerbygningen er beklædt med klinklagt cortenstål på både facade og tag, der afsluttes i en skarp kant. Reliefvirkningen understreger bygningens geometriske idé og gentages i det træbeklædte interiør. Træ præger også nye elementer føjet til de eksisterende bygningers interiør. 

Den indre, krumme glasfacade er trukket fri af de bærende limtræssøjler, så bygningen fornemmes som en overdækning, der er åben mod sin egen gårdhave, der optager regnvand fra taget til den lille gårdhave. 

Hvor den nye bygning møder de eksisterende, friholder en frise af glas det nye bygningsafsnit fra de gamle. Denne detalje er konsekvent gennemført, idet tagfod og tagrende fra de gamle bygninger er videreført indendørs, selvom det ikke giver praktisk mening.  

Kandidat til Danish Wood Award 2023

Museets hjemmeside

Lignende projekter

HC-Andersen_1920x925

H.C. Andersen museum

Det nye H.C. Andersen museum tryllebinder de besøgende på en flertydig måde, hvor grænsen mellem fantasiens og virkelighedens verdener er...
Bymuseet_Aarhus1920x925

Bymuseet i Århus

Århus Bymuseum har til huse i den gamle Hammelbanegård - en rødstensbygning fra 1902 af arkitekt Heinrich Wenck. Stationsbygningen har...
Nordiska_1930x925

Nordiska Akvarellmuseet

Byggeriet ligger på øen Tjörn nord for Gøteborg og er placeret, hvor blottede klipper møder havet. Hovedindgangen til museet ligger...