School and Hall Klaus

Adresse
Treietstrasse 14
6833 Klaus
Tyskland

Bygherre
Klaus Kommune


Byggeprincip
Træskeletkonstruktion

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle, Andet træ, Modificeret træ

Opført
2014

Foto
Bruno Klomar

Halle-Klaus_1920x925px

Skolekomplekset i Klaus er bygget som erstatning for en tidligere skole samme sted. Projektet er designet som et fleretagers passivhus i træ med højest mulig energieffektivitet og lavest mulige budget.

Det er opført i to etaper, hvor skolen åbnede i 2003 og multifunktionshallen i 2014. Bygningerne danner en L-form, der ligger ud til en slags torv med adgang til klasseværelser, sportshal og bibliotek.

Træbyggeriet opfylder Vorarlbergs retningslinjer for passivhuse og bruger mindre end 15 kWh / m² i total energi om året. Sammenlignet med et konventionelt byggeri var omkostningerne til dette projekt kun 3% højere, mens energiforbruget er blevet reduceret med 70% sammenlignet med den gamle skolebygning.

Den L-formede bygning omfatter skole, gymnasium og bibliotek. Den lange facade er helt lukket mod gaden og huser biblioteket med områder til fordybelse. Klasseværelserne og administrationen er placeret i en tilstødende fløj, der afgrænser den udvendige skolegård i nordøst.

Et bredt treetagers atrium med ovenlys forløber gennem fløjen og afbrydes rytmisk af gangbroer, der giver adgang til klasseværelserne. Atriet – som egentlig er en lang korridor – er et livligt mødested for eleverne. Rummet formes i mellemrummene mellem gangbroerne af små indhak mellem høje skabe, hvor lyset strømmer ned foroven. Birk og ahorn går igen i interiøret.

Klasseværelserne har ligeledes godt lysindfald. Udvendig solafskærmning forhindrer blænding og opvarmning. For at give skygge og samtidig bevare udsynet er vinduerne forsynet med et bånd af udvendige persienner. Facaden er i øvrigt beklædt med hvidtonede trælameller i gran.

Bygningen er udstyret med et computerstyret ventilationssystem, der sikrer opvarmning eller køling efter behov. Temperaturen kan reguleres i hvert enkelt rum. Med årstiderne opvarmes eller nedkøles luften til 18 °C via jordvarme. En række andre foranstaltninger sikrer høj energieffektivitet.

Lignende projekter

Voss_1920x925px

Voss videregående skole

Skolen er tænkt og indrettet til at stimulere elevernes evne og lyst til at lære. Den henter inspiration i de...
Forskningscenter for Skov og Landskab_1_arkitrae.dk

Forskningscenter
for Skov og Landskab

Forskningscentret for Skov & landskab er beliggende i Hørsholm med Landbohøjskolens Arboret og Hørsholm Slotshave som nærmeste naboer. Det ligger...
Grønvangskolen5_1920x925

Grønvangskolen

Grønvangskolen er en 3-sporet folkeskole til ca. 800 elever. Skolen er grupperet i fire bygninger - en stor hovedbygning og...