Sneglehusene

Adresse
Solsikkevænget 25
8200 Aarhus
Danmark

Bygherre
Tækker Group


Ingeniør
Bjarke Ingels Group A/S BIG, Spangenberg & Madsen - Rådgivende Ingeniørfirma A/S

Byggeprincip
Andet

Facadebeklædning
Ubehandlet træ, Andet træ

Opført
2022

Foto
Rasmus Hjortshøj

1_R_Hjortshoj-Sneglehusene-166-scaled

Sneglehusene er en del af bydelen Nye i Aarhus, der søger at skabe positive rammer for beboernes liv med fællesskabet i centrum.  

Sneglehusene omfatter seks træbeklædte bygninger med i alt 93 boliger, der er placeret i forlængelse af hinanden og udgør en sneglelignende spiralform. Bygningerne veksler mellem én til fire etager i højden og indeholder lejligheder og rækkehuse, der varierer mellem 50-150 m² i størrelsen.  

Facaden giver indtryk af to slags træbeklædte moduler, der er stablet og skaber en reliefvirkning med et skakternet ydre, bygningen er dog opført i en betonkonstruktion. Den tilsyneladende stabling gør, at huset kan følge det kuperede landskab ved at trappe op og ned. På denne vis formes der trygge uderum og sikres udsigter ud over det grønne fra samtlige boliger. 
 
Imellem bygningerne er der gjort op med den traditionelle skelnen mellem private og offentlige rum. I stedet er landskabet trukket helt hen til hoveddøren og formet, så det markerer en gradvis overgang fra det private til det offentlige. Således kan beboere vælge samværet til og fra i haven og rummet mellem husene. 

Det skal bemærkes, at projektet var tænkt i præfabrikerede træmoduler, hvor standardboksen giver boligen, mens mellemrummet mellem boksene skaber rum med ekstra rumhøjde. Af flere grunde blev det endelige byggeri opført i en konventionel betonkonstruktion med en ubehandlet træfacade. 

Kandidat til Danish Wood Award 2023

Læs mere om Sneglehusene

Lignende projekter

Skraaningen-Lejre07_1920x925px

Skråningen

Eco-Villages er et koncept for bofællesskaber i Danmark, hvor både selve byggeriet og livet i det byggede har respekt for...
Lisbjerg_1920x925

Lisbjerg bakke

10 km vest for Aarhus ligger Lisbjerg Bakke, der er Danmarks første almene etageejendom bygget i industrielt forarbejdet træ. Projektet er...
Balancen_Ry_MK_1920x925

Balancen

Balancen er et seniorbofællesskab designet til mennesker på 50+ år, der opnår en ny frihed, fx når børnene er flyttet...