Strandparken

Adresse
Hamngatan 17
17200 Sundbyberg
Sverige

Bygherre
Folkhem Produktion AB


Byggeprincip
Træelementer

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle, Andet træ

Opført
2013

Foto
Wingårdh arkitektkontor

Strandparken_1920x925px

Sundbyberg er en hurtigt voksende kommune tæt på Stockholm. Bygherrens indsats for både at udvikle og formidle træbyggeriets muligheder og udfordringer er et eksempel til efterfølgelse. Bygherren på projektet blev tilbudt en af de bedste beliggenheder placeret ved søen Mälaren. Fokus i projektet har været at anvende træ så meget som muligt.

Den bærende konstruktion består af CLT-elementer, som muliggør at der kan bygges højt med træ. Elementerne blev leveret til byggepladsen beklædt med spån af kæmpethuja (western red cedar) og monteret under et midlertidigt tag, som sikrede en tør konstruktion. Der er sadeltag, og indvendigt er gulve, døre, vinduer, vinduesrammer og detaljer i køkken og badeværelse er alt sammen af træ.

Eftersom CLT er et let materiale sammenlignet med beton, var det nødvendigt at forankre taget til fundamentet med bolte. Risikoen for brand udgjorde ikke en særlig trussel i beregningerne for trækonstruktionen. Træfacaden er dog en potentiel kilde til brandspredning fra en etage til en anden. Denne risiko blev løst ved at installere sprinklere i alle lejligheder. Konstruktionsmæssigt er trækonstruktionen også blevet anvendt til elevatorskakt.

Projektet har opnået bred anerkendelse for dets fremsynethed – om end det også er traditionelt og teknologisk velprøvet. Arkitekturen har en parallel karakter; nutidig i dets kombination af træ, glas og altaner, men også traditionel pga. den nærmest ikoniske ”hus”-form med reference til efterkrigstidens arkitektur i Sverige.

At sætte et lille CO2-fodaftryk har været en vigtig faktor i projektet.  Strandparken har vist mulighederne i etagebyggeri i træ, og der laves nu endnu højere bygninger i træ.

Lignende projekter

02_Kajstaden_1920x925

Kajstadens Tall Timber Building

Kajstadens Tall Timber Building i den nye svenske bydel Kajstaden i Västerås ved søen Mälaren er en milepæl for bæredygtigt byggeri...
Moholt1920x925px

Moholt Timber Towers

Halvtreds år efter indvielsen af ​​de første boliger i studiebyen Moholt lige uden for Trondheim har man valgt at forny...
Lisbjerg_1920x925

Lisbjerg bakke

10 km vest for Aarhus ligger Lisbjerg Bakke, der er Danmarks første almene etageejendom bygget i industrielt forarbejdet træ. Projektet er...