Vadehavscentret
Vadehavscentret i Vester Vedsted ved Ribe har gennemgået en om- og tilbygning karakteriseret ved nytænkning. Udstillingscenteret kombinerer områdets lokale bygningskultur og historie med moderne skulpturel arkitektur.
Vadehavscentret tegner en blød, lang og klar profil imod Vadehavets uendelige horisont. Helt tilbage i vikingetiden lå flere vikingegårde på en forhøjning mellem hav og land. Tilsvarende har tegnestuen placeret bygningen, så den indlejrer sig i omgivelserne, og det virker som om den vokser op af jorden. I pagt med Vadehavets natur og historie har både facader og tag fået stråtækning.
Vadehavscentret er porten til Vadehavet, der i dag er Danmarks største nationalpark og har status som UNESCO Verdensarv. Centret formidler historien om det unikke og væsentlige naturområde, der blandt andet sikrer, at trækfugle kan fouragere på vej mellem nord og syd. Udstillings- og formidlingsområdet er på 2800 kvadratmeter. En række af rummene er gennem store glaspartier fuldt integreret med såvel det udendørs udstillingsområde som hele det omkringliggende landskab. Dagslyset er tænkt ind både i forhold til udstillingen og bygningen, og der er igennem udstillingen kontakt med det landskab, det hele handler om.
Lokal bygningskultur
Det har været vigtigt for tegnestuen at tage udgangspunkt i den lokale byggetradition og kultur med firlængede stråtækte gårde. Ved den omfattende ombygning er den oprindelige trelængede udstillingsbygning derfor udvidet til at omfatte fire længer, der skaber læ i det meget åbne landskab. Stråtækningen bygger på et ældgammelt håndværk, og byggematerialerne er også i høj grad lokale. Strået er høstet på markerne i nærheden – det er et smukt uforarbejdet materiale, som alene bliver imprægneret af naturen gennem det salt, der kommer gennem luften fra havet.