Maritimt Center i Esbjerg vinder Danmarks ældste arkitekturpris

Bygherre
Esbjerg Kommune


Opført
2023

Foto
wichmann+bendtsen photography for WERK

Lanternen_N43_1920x925
25.10.2023

Esbjergs nyeste vartegn, der også kaldes Lanternen, er netop kåret til vinder af Danish Wood Award 2023. Priskomiteen fremhæver Maritimt Centers stærke arkitektoniske fremtoning, og at det er et projekt, der sanser stedet og udnytter dets fulde potentiale.  

Maritimt Center er skabt til at modstå Vesterhavets stærke vind. Den majestætiske ovale bygning er en symbiose mellem det smukke og det rå, mellem det elegante og det robuste. Den åbner og inviterer brugere og besøgende ind fra alle sider. Tegnestuerne Snøhetta og WERK er i samarbejde med Esbjerg kommune lykkedes med at skabe en markør og et lysende punkt ved kysten, hvis væsen alle kan føle sig tiltrukket af og blive inviteret til at besøge eller deltage i husets mange maritime aktiviteter. Hjertet i bygningen er et imponerende og smukt rum, der inkluderende skaber forbindelse til alle aktiviteter. Med to åbninger, der fungerer som ovenlys, skabes kontakt til etagen under. Legen med krumme flader ind i hinanden er et stærk arkitektonisk greb.

”Valget er faldet på Maritimt Center, fordi det på alle måder er et helstøbt projekt”, fortæller formand for Danish Wood Award Mikael Koch og fortsætter:

”Bygningen er en arkitektonisk perle, der i sit formsprog tager udgangspunkt i skibsbyggeriet. Man genkender spanderne og klinkbeklædningen. Materialerne er brugt optimalt i forhold til husets funktioner og det barske vejrlig. Placeret på yderste mole udsat for hav og vind tilbyder Maritimt Center beskyttelse og et fint intimt rum til samvær og maritime aktiviteter. Arkitektur, materialevalg og funktioner går op i en højere enhed”.

Bygningen er udført i træ indvendigt som udvendigt på nær betondækket i stueetagen, der er skabt til at kunne modstå oversvømmelse, hvorfor der her er anvendt betonkonstruktioner. De bærende konstruktioner på øverste etage er udført af limtræssøjler og træspær, mens alle facader og tagkonstruktioner er udført som isolerede trækassetter. Facader og tag består af varmebehandlet fyr beklædning, mens terrassebeklædningen er i Guariuba hårdt træ. Indvendigt er det krydsfiner og trælister i fyr, som går igen.

”Vi er utrolig stolte og ikke mindst glade for de fine ord, der følger med prisen. Maritimt Center er resultatet af et fantastisk samarbejde mellem Snøhetta, WERK og Esbjerg Kommune, og vi er i dag alle begejstrede for, at det er lykkes at skabe en unik destination, som lyser op på den danske vestkyst, og hvor alle kan finde vej til nye fællesskaber omkring havet,” siger Thomas Kock, Kreativ Direktør i WERK Arkitekter.

Priskomitéens begrundelse for kåring af Maritimt Center som vinderprojekt 


Pressekontakt
Mikael Koch, formand for priskomitéen kan kontaktes på [email protected] eller 40981222.
Anne Mette Scharling, kommunikationschef WERK kan kontaktes på [email protected] eller 30281774.

Find flere fotos til download på vores hjemmeside 

Bemærk at wichmann+bendtsen photography for WERK skal krediteres for billederne.

Se pristrofæet

Mere om Danish Wood Award

Lignende projekter

Mediatektet
Torben Nielsen

Mediateket vinder Danish Wood Award

Praksis Arkitekter modtager prisen på 100.000 kr. for etableringen af en spektakulær, fleretagers trækonstruktion, der rummer det nye Mediatek på...
DWA_1920x925_Final

Seks nytænkende projekter er med i opløbet om Danish Wood Award

Træbyggerier skyder op landet over. Dommerkomiteen for Danmarks ældste arkitekturpris, Danish Wood Award har i år udvalgt seks nyopførte byggerier...
Det_maritime_ungdomshus12_1920x925

Det Maritime Ungdomshus

Det Maritime Ungdomshus på Amager er opført som led i Københavns Kommunes Kultur- og Idrætsplan for Holmbladsgadekvarteret. Ungdomshuset ligger i...