Serpentine Pavillon 2023 

Adresse
Kensington Gardens
London
England

Opført
2023

Foto
Iwan Baan/ Serpentine

Serpentine23_1920x925
03.07.2023

Skal du til London i sommer? Så gå ikke glip af The Serpentine Pavillon 2023 i Kensington Gardens i det centrale London. Dette års pavillon er et mesterværk skabt i træ. 

Hvert år inviteres en verdenskendt arkitekt, der ikke tidligere har opført en bygning i England, til at tegne en midlertidig sommerpavillon på plænen foran Serpentine Gallery i Kensington Gardens. Pavillonen tegnes og bygges på rekordtid og mere end 500.000 gæster besøger den i løbet af fire måneder. 

I år er pavillonen tegnet af arkitekt Lina Ghotmeh, som definerer sin tilgang til arkitektur som en ‘fremtidens arkæologi’. Pavillonen er primært bygget af biobaserede materialer med et lavt CO2-aftryk, og Ghotmeh fokuserer på bæredygtighed og design af rum i dialog med historien og de naturlige omgivelser.  

Pavillonens form modsvarer parkens trækroner. Træstolperne i konstruktionens periferi står som tynde træstammer, og de lette paneler mellem bjælkerne, har udskårne organiske mønstre, der skaber naturlig ventilation og filtrerer dagslyset. Pavillonens plisserede tag er inspireret af et palmeblads struktur, mens lysbrønden i midten fremmer rummets integration i omgivelserne. Taget henter inspiration fra toguner i Mali, Vestafrika, der traditionelt bruges til samfundssamlinger for at diskutere aktuelle emner, og som også tilbyder skygge og lindring fra varme. Den lave loftshøjde tilskynder folk til at blive siddende fredeligt og holde pause under diskussionerne. 

Ghotmeh har også ladet sig inspirere af opvæksten i middelhavsområdet med livlige diskussioner rundt om bordet om aktuelle anliggender, politik, traditioner, minder, glæder, bekymringer og drømme. Titlen på det cirkulære bord i det indre af pavillonen er således ”À table”, der er en fransk opfordring til at gå til bords og dele et måltid og indgå i dialog.  

I sit design hylder Ghotmeh også historien om Serpentine South-bygningen, som oprindeligt var et tehus. Bygningen er tegnet af James Gray West og åbnede i 1934 og blev omdannet til kunstgalleri i 1970. I sommermånederne frem til begyndelsen af ​​1960’erne udvidede caféen sit siddeområde til plænen, som pavillonen nu indtager. Inspireret af denne historie integrerede Ghotmeh  cafémenuen i sin designproces og pavillonen tilbyder derfor middelhavsinspirerede retter lavet med årstidens lokale råvarer. 

Find mere information om pavillonen og arkitekten

Lignende projekter

FuggereiPavilion15_EckhartMatthäus_1920x925

Fuggerei NEXT500 Pavillion

Den skulpturelle NEXT500 pavillon opført af krydslamineret træ (CLT) blev skabt i maj 2022 som et led i fejringen af...
Steam-of-life_1920x925px

Steam Of Life Pavillion

Den cirkelformede ’Steam of Life Pavilion´blev bygget på  Burning Man-festivalen i 2019 af Sauna on Fire-kollektivet for at tilbyde en...
loyly_sauna_1920x925px

Löyly sauna

At gå i sauna er en væsentlig del af finsk kultur og national identitet. Der er kun 5,4 millioner finner,...