Löyly sauna

Adresse
Hernesaarenranta 4
100 Helsinki
Finland

Bygherre
Rakennustoimisto Jussit Oy


Byggeprincip
Anden træstruktur

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle, Modificeret træ

Opført
2015

Foto
kuvio.com / Anders Portman and Martin Sommerschield, Marc Goodwin, Archmospheres, Mikko Ryhänen

loyly_sauna_1920x925px

At gå i sauna er en væsentlig del af finsk kultur og national identitet. Der er kun 5,4 millioner finner, men 3,3 millioner saunaer. De fleste nye boligbyggerier har deres egen sauna, og derfor er antallet af offentlige saunaer faldet dramatisk. Fællesskab bliver imidlertid en stadig vigtigere del af ny bykultur, og derfor planlægges nu nye offentlige saunaer. Med Löyly Sauna vil Helsinki tilbyde besøgende fra nær og fjern en saunaoplevelse året rundt.

Den arkitektoniske idé bag projektet er enkel: en rektangulær sort boks med varme rum skjult af en kantet, geometrisk facadestruktur med kraftige lameller af træ, der beskytter bygningen mod det barske kystklima.

Strukturen af varmebehandlet fyr afbrudt af smalle spalteformede indgange huser Löylys restaurant og saunaer og sørger for afskærmet privatliv i de tre saunaer, idet lamellerne fungerer som persienner, der blokerer indsynet, uden at det går ud over udsigten til havet. Mellem facaden og de varme saunarum er der forskellige rum, hvor man kan køle af.

Udvendigt dannes der intime terrasser med siddepladser mellem de forskellige vinkler, og trapper, som kan bruges til at klatre op på taget til udsigtsterrasser på toppen af bygningen.

Konstruktionen danner i sig selv et stort udendørs auditorium, som kan bruges til at se sportsaktiviteter på havet. Den store træterrasse når ud over havet, og man kan således høre lyden af bølgerne under fødderne. Der er anvendt omkring 4000 planker med individuelle former, der er præcist skåret til vha. computer.

Bygningen er den første FSC-certificerede bygning i Finland and den anden i Skandinavien. Når det varmebehandlede fyrre-træ gråner, vil bygningen minde om en af de stenklipper, der ligger langs kystlinjen.

Interiøret kunne kaldes blød minimalisme. I restauranten har udfordringen været at skabe intime siddepladser i det store sal-agtige rum med to store vinduesvægge. Folk føler sig ofte mest komfortable siddende med ryggen mod en mur. Løsningen var at hæve barområdet, hvilket opdeler rummet i to. En halvvæg af træ forankrer de lange, specialdesignede sofaer med udsigt over havet.

Lignende projekter

Hasle_Havnebad9_1920x925

Hasle Havnebad

Den nye indretning af Hasle Havn til badning og ophold, består af et "tæppe" blidt foldet over det hårde havnemiljø....
Karlshamn1_bad_1920x925px

Karlshamn Havnebad

Karlshamn har en lang badetradition, men kyststrækningen fra Ystad til Borgholm har i mange år savnet et havnebad. Nu har...
Det_maritime_ungdomshus12_1920x925

Det Maritime Ungdomshus

Det Maritime Ungdomshus på Amager er opført som led i Københavns Kommunes Kultur- og Idrætsplan for Holmbladsgadekvarteret. Ungdomshuset ligger i...