Knudrisrækkerne

Adresse
Knudrisgade 5
8000 Aarhus
Danmark

Bygherre
Boligkontoret Århus


Byggeprincip
CLT

Facadebeklædning
Andet materiale, Andet træ

Opført
2022

Foto
MAD/ Tomorrow

Knudrisraekke_1920x925

Det almene boligbyggeri Knudrisrækkerne ligger i Aarhus Midtby. Byggeriet, der er fordelt på tre bygninger, er med sine fem etager byens højeste træhus med 89 boliger. 

Byggeriet udfordrer tankerne om det at bo alment. Her er veldisponerede boliger på få kvadratmeter til en lav husleje, men også boliger med dobbelthøje rum, rækkehuse med egen have på toppen af bebyggelsen og åbent kik til himmelrummet og penthouse-boliger med kik til Aarhus Ø. Fællesskabet er indtænkt i alle skalatrin. Variationen i boligudbuddet skaber en robust og blandet beboersammensætning, der skal sikre det gode fællesskab. Det grønne rekreative område er et centralt mødested.

Byggeriet er bæredygtigt med et lavt CO2-aftryk og scorer højt, hvad angår livscyklus, miljø, nedrivning og genanvendelse. Der er valgt træ fremfor beton i de bærende konstruktioner og på facaderne. Derudover er det valgt på en ny og markant måde at genanvende aluminiumsloftsplader og vinduer fra den gamle folkeregisterbygning, som førhen lå på grunden. Loftspladerne er blevet upcyclet til facademateriale, og de eksisterende vindueskonstruktioner indgår som en del af nye, markante, dobbelthøje vinduespartier. Bæredygtighedsstrategien kommer således til udtryk i facaden.

De tre bygningsblokke er opført som en søjle-dragerkonstruktion med søjler og bjælker i træ. De to af blokkene har en central trappekerne i betonelementer og kompositdæk af træ. Den tredje blok har en anden planløsning og ikke et trappehus, hvorfor det har givet mening at lave bærende vægge i CLT med kompositdæk i træ ovenpå. En særlig brandstrategi var nødvendig, da byggeriet med sine fem etager gik ud over de præ-accepterede løsninger til træbyggeri op til fire etager, som på det tidspunkt fandtes i bygningsreglementet. .

Knudrisrækkerne er et byggeri, der på den ene side peger fremad med et nytænkende bæredygtigt koncept og på den anden side tager fortidens historie med sig ved at genanvende dele af det eksisterende hus.

Lignende projekter

02_Kajstaden_1920x925

Kajstadens Tall Timber Building

Kajstadens Tall Timber Building i den nye svenske bydel Kajstaden i Västerås ved søen Mälaren er en milepæl for bæredygtigt byggeri...
Skraaningen-Lejre07_1920x925px

Skråningen

Eco-Villages er et koncept for bofællesskaber i Danmark, hvor både selve byggeriet og livet i det byggede har respekt for...
Lisbjerg_1920x925

Lisbjerg bakke

10 km vest for Aarhus ligger Lisbjerg Bakke, der er Danmarks første almene etageejendom bygget i industrielt forarbejdet træ. Projektet er...