Lade i Nes

Adresse
Dystlandhaugen Farm
2150 Akerhus, Nes
Norge

Bygherre
Elisabeth + Terje Maarud, Nes Kommune


Byggeprincip
Træskeletkonstruktion

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle, Andet materiale

Opført
2016

Foto
Scarcity and Creativity Studio

Nes_Barn_1920x925

Oslo er en af de hurtigst voksende byer i Europa, og for at imødekomme den fremtidige vækst har Oslo været nødt til at kigge mod kommuner i pendlerafstand. En sådan kommune er Nes i Akershus, der står for meget af landets kornproduktion. Men Nes har ikke et ønske om at blive en forstad til Oslo og miste sin landlige karakter.

Et ægtepar fra den gamle gård Dystlandhaugen valgte at gå videre med opførelsen af Småbruk – såkaldte ”Pocket Farms”. Projektet består af fire øko-huse og en landbrugslade med tilhørende jord, hvor familierne kan dyrke fødevarer og holde dyr. Her er det muligt at bo i landlige omgivelser, være delvist selvforsynende og alligevel være tæt nok på Oslo til at kunne pendle.

Det var en udfordring at få placeret laden, så den ikkegenerede udsigten fra den gamle hovedbygning. Der er derfor arbejdet på at integrere laden til det omkringliggende landskab, og formen på laden er således en forlængelse af den bølgeformede topografi.

Bygningens klimaskærm giver et dæmpet udtryk – den består af 23 x 36 mm behandlet nåletræslister med 23 mm mellemrum, hvorigennem man ser  sorte metaltagplader.

De anvendte byggematerialer er OSB og ubehandlet nåletræ til konstruktionen og bølgede metalplader i tag og vægge, som udendørs er dækket af behandlede nåletræslægter. Indvendigt faldet valget på OSB-plader til konstruktionen. OSB var ikke et oplagt valg til konstruktionsdele med denne dimensionering, men det lykkedes alligevel.

Lignende projekter

Voss_1920x925px

Voss videregående skole

Skolen er tænkt og indrettet til at stimulere elevernes evne og lyst til at lære. Den henter inspiration i de...
BCPassiveHouse_1920x925

BC Passive House Factory

Inspirationen til opførelsen af fabrikken BC Passive House Factory kom fra den erkendelse, at industrielle bygninger udgør en stor del...
VandflyverhangarH53_2_1920x925

Vandflyverhangar H53

Vandflyverhangar H53 er beliggende på Holmen i København. Hangaren, der blev opført i 1921 af arkitekten Christian Olrik er en...