Lisbjerg bakke
10 km vest for Aarhus ligger Lisbjerg Bakke, der er Danmarks første almene etageejendom bygget i industrielt forarbejdet træ. Projektet er resultatet af en arkitektkonkurrence med overskriften Fremtidens Bæredygtige Almene Bolig.
Den 3-4 etagers bebyggelse er anlagt som en lille landsby med tætte grupper af boliger, der omkranser hver sit lille torv. Oaserne af boliggrupper er forbundet af en slags intern bygade og der er også en fælles have. Der er hele 27 forskellige boligtyper i et til tre plan og af varierende størrelse, som indbyder til stor variation af beboere.
Banebrydende hybrid bygningskonstruktion
Den hybride konstruktion er baseret på industrielle og velkendte teknologier, der dog ikke tidligere har været afprøvet i kombination i Danmark. Udviklingen krævede et tæt samarbejde mellem forskellige aktører. Resultatet blev Wood Stock, som er et søjle-bjælkesystem i limtræ udviklet af Vandkunsten og MOE.
I byggeriet er der fortrinsvis anvendt træ, men i kombination med beton og stål efter et princip om, at materialer skal anvendes, hvor de egner sig bedst, og hvor de bedst hjælper hinanden. Etagedæk består fx af limtræ i 23 cm tykkelse og 9 cm armeret beton for at sikre lyddæmpning. CLT er brugt som afstivende vægge. For at bevare byggesystemets proportioner er træ visse steder erstattet med stålbjælker.
Trædæk med store spænd giver åbne og fleksible etageplaner. Udover en høj planmæssig fleksibilitet understøtter søjlebjælkesystemet mulighed for fremtidig demontering og genbrug af byggematerialer. Den ikke-bærende facade har for eksempel givet fuld frihed til at udforme facadekassetterne og placering af vindueshuller. Facader og vinduer er forberedt for altanmontage.
Træet er bærende både i konkret og i æstetisk forstand. Med de søjlebårne etagedæk kan dele af de indvendige vægge beklædes med sanselige træplader, hvilket medvirker til at skabe et godt indeklima, idet de diffusionsåbne overflader er fugtregulerende, akustikken blødere og temperaturen komfortabel.
Konstruktiv beskyttelse er brugt som en del af projektets arkitektoniske udtryk med store tagudhæng, saddeltage og vandnæser, der både skaber markante motiver, højt til loftet på de øverste etager, og beskytter facadebeklædningen i ubehandlet rødgran.