Magasin X

Adresse
Sidenvävargatan
75319 Uppsala
Sverige

Bygherre
Vasakronan


Byggeprincip
Limtræ, CLT

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle, Andet materiale

Opført
2022

Foto
White Arkitekter

MagasinX_MMB3961_1920x925

Magasin X er en af Europas største kontorbygninger opført i træ. Komplekset er på 16.600 m² fordelt på syv etager og ligger ved Uppsala Central Station med gode forbindelser til den svenske hovedstad. For de ca. 800 mennesker, der arbejder i bygningen, er det derfor oplagt at vælge kollektiv transport fremfor privatbilisme. Det tidligere noget triste industriområde er blevet revitaliseret. I bygningens stueetage er skabt et levende miljø med en café, et offentligt tilgængeligt grønt område (en såkaldt lommepark) og et stort kontorfællesskab.

En stor spektakulær hængende trappe lavet af massivt træ binder husets etager sammen og tilskynder folk til at tage trappen fremfor elevatoren. De forskellige etager har samme grundplan med trapper, skakte og badeværelser, men kan fleksibelt tilpasses ud fra de forskellige lejeres ønsker til arbejdspladser. Gitteret af træsøjler skaber fleksibilitet til både åbne kontorlandskaber og indretning med mindre kontorer. Den synlige trækonstruktion er desuden med til at forme de rumlige kvaliteter. Træoverfladerne bidrager til velvære ved at balancere fugt, forbedre akustikken og skabe en naturlig farvevariation, der ændrer sig med lyset i løbet af dagen. 

Konstruktionen
Hele bygningskonstruktionen er lavet af træ. Limtræssøjler og -bjælker bærer CLT-dækkene, mens trappe- og elevatorskakte og de store kryds i facaden giver afstivning. Træ er et let og elastisk materiale. En person, der går hen over et gulv, har en masse, der er relativt stor sammenlignet med selve gulvet, hvilket skaber vibrationer, der ikke ville forekomme i en betonkonstruktion. Derfor er bjælkerne gjort højere, og spændvidden er kortere end i stål- og betonkonstruktioner. Under designfasen blev der lavet et stort antal tests for at sikre, at søjlegitteret giver tilstrækkelig fleksibilitet til en kontorbygning med lang levetid.  

Facaden er hovedsageligt beklædt med norsk skifer, der betragtes som det mest klimasmarte valg på grund af dets lave energiforbrug under udvinding, og at det er 100% genanvendeligt. Stueplan og etagen over er beklædt med træ –træet kan fornemmes af forbipasserende og nemt nås ved vedligeholdelse. Der er desuden anvendt store glaspartier, så den indvendige trækonstruktion er synlig udefra. Om aftenen oplyses træet diskret indefra, hvilket fremhæver strukturen. 

Brandsikkerheden er sikret gennem omhyggelige beregninger, materialeundersøgelser og installation af sprinkleranlæg. Hovedkonstruktionen er dimensioneret til at modstå brand i 60 minutter uden behov for kemisk brandsikring.

Energirigtige løsninger
Ren energi og energieffektivitet er begge vigtige aspekter ved bæredygtigt byggeri. Bygningen her har et energiforbrug på 25 % af den allerede lave svenske standard. I betragtning af det kolde klima i Sverige er forbruget ekstremt lavt med 20 kWh/m²/år.

På taget og sydfacaden er placeret solcelleanlæg, der dækker størstedelen af ​​bygningens energiforbrug. Batterier lagrer restelektriciteten, så den kan bruges på et senere tidspunkt, og der findes et system, der slår fra i perioder med høj energibelastning i byens net. Geotermisk opvarmning og køling bruges til at minimere brugen af ​​elektricitet. Glaskvaliteten og -arealerne er nøje undersøgt i energisimuleringer for at undgå behovet for udvendige solskærme.

Lignende projekter

25King_1920x925

25 King

Denne 10 etagers høje kontorbygning er 45 meter høj og ligger i Brisbane. Den er opført i CLT og limtræ...
FinancialPark1920x925px

Bjergsted Financial Park

Bjergsted Financial Park er det nye hovedkontor for SpareBank1 SR-Bank i centrum af Stavanger. Bankens særlige position i området er...
Fotograf: Adam Moerk

Framehouse

Framehouse er en fleksibel kontorbygning i træ og den eneste af sin slags i Københavnsområdet med en åben træstruktur. Kontorbygningen...