Naturum Vattenriket

Adresse
Naturumsvägen 2
29100 Kristianstad
Sverige

Bygherre
Kristianstad Kommune


Byggeprincip
Limtræ

Facadebeklædning
Modificeret træ, Nåletræ- nordlige halvkugle

Opført
2013

Foto
Åke Eson Lindman

Naturum-Vattenriket4_1920x925

Man havde regnet med ca. 40,000 besøgende i løbet af det første år. Efter kun seks måneder havde Vattenriket tiltrukket dobbelt så mange besøgende. Området, der blev udpeget som biosfæreområde af UNESCO i 2005, er et vellykket eksempel på, hvordan et besøgscenter kan skabe en interesse i samspillet mellem natur og menneske.

Med sit vindende forslag ”Reden i sivene” ønskede White at formidle en fornemmelse af naturen og en fortælling om, hvad der findes i den. Den overordnede idé var, at oplevelsen af naturen og bygningen skulle styrke hinanden.

Udformningen af naturumet / besøgscenteret er baseret på en stærk formoplevelse. To broer bringer den besøgende ud i vådområdet, og hvor de mødes, bliver de forvandlet. Den vestlige bro bliver konverteret til en bygning, der går opad i en voksende bevægelse, som en tue af græs. Den østlige bro, ligger horisontalt lavere og former ved besøgscenteret en beskyttet forsænket plads, en rede.

Inde i bygningen er udsigten over den nyanlagte sø tydelig. Udstillingsrummets vifteform åbner for udsigten umiddelbart inde i huset. Gennem sydfacadens sollameller filtreres lyset blødt og man får en fornemmelse af at befinde sig i et beskyttet rum inde midt i vegetationen.

Det dominerende materiale er træ. Bygningens facader er udført med varmebehandlet fyrretræ, mens gangbroarealerne er Linax-imprægnerede.

Set fra Kristianstad rejser naturum Vattenriket sig som et vartegn og minder om de fuglerige vådområder, som ligger ganske tæt på byen.

Den nye bro-forbindelse er en del af byens cykelstier og åbner for nye bevægelsesmønstre ind og ud af det centrale Kristianstad. Naturum Vattenriket vil fortsætte med at tiltrække mange besøgende, der ønsker et hvil mellem sivene.

Lignende projekter

Hegnshuset_1920x925px

Hegnhuset

Hegnhuset er formidlingscenteret på Utøya. Bygningen bærer en historie om både overlevelse og død med reference til hændelserne 22. juli...
Hammerhavn6_1920x925

Hammerhavn Multihus

I smørhullet mellem Hammerknuden og Hammershus har Multihuset direkte visuel kontakt både med borgruinen og med granitknuden, der rejser sig...
Bymuseet_Aarhus1920x925

Bymuseet i Århus

Århus Bymuseum har til huse i den gamle Hammelbanegård - en rødstensbygning fra 1902 af arkitekt Heinrich Wenck. Stationsbygningen har...