Skyttehusscenen

Adresse
Skyttehushaven, Tirsbæk Strandvej
7100 Vejle
Danmark

Bygherre
Vejle Kommune


Byggeprincip
Træskeletkonstruktion

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle

Opført
2019

Foto
RAVN Arkitektur

10-Skyttehus-scenen-15

Vejles 160 år gamle Skyttehushave genopstår i 2019 i en helt ny form. Som en del af havens gennemgribende forvandling har RAVN Arkitektur tegnet en ny overdækket scene.

Scenen står som en skulptur i haven – og fungerer, udover som scene, også som udsigtsplatform og pausested for gående langs vandet.

Skyttehusscenen er udført med en bærende limtræskonstruktion i lærketræ. Samme træsort er anvendt på siddetrin, som facadebeklædning og som lister på taget.

Skyttehusscenen er omgivet af smukke gamle træer. Derfor var det også nærliggende at arbejde i træ. Træ er af natur, når det er dyrket, transporteret, forarbejdet og behandlet rigtigt, et oplagt materiale til bæredygtigt byggeri – hvilket styrkede arkitekternes valg af træ som gennemgående materiale i projektet.

Der er en historik omkring havepavilloner i træ – ikke kun i Skyttehushaven, men bl.a. også i klassiske engelske og japanske haveanlæg. Skyttehusscenen lægger sig i kraft af materialevalget i forlængelse af en kendt typologi.

Scenens form indskriver sig i en enkel cirkelgeometri og både form og konstruktion er inspireret af trækronerne i den nærliggende Nørreskov. Søjlerne står samlet som en stamme med grene i form af bjælker, der spreder sig i en vifteform ud over scenen. Taget er beklædt med tagpap. Den vifteformede tagform gør, at tagfladen er synlig fra stranden og for forbipasserende på vandet. Derfor er ’den femte facade’ beklædt med lister i lærketræ, der understøtter scenens cirkelgeometri.

Scenen er udført med inddækninger i kobber, der sammen med træet, vil patinere smukt over tid. Scenens fundament er inddækket i cortenstål.

RAVN Arkitektur har tilgået opgaven med respekt for Skyttehushavens historie – og med ønsket om at skabe et særligt samlingssted for byens borgere og besøgende i haven.

Placeringen i overgangen fra strand til park gør Skyttehusscenen tosidet. Scenen orienterer sig på én gang mod både parkens grønne arealer og fjorden. Derfor er scenens ”ryg” udformet med siddetrin, der inviterer til ophold med udsigt ud over vandet og ind over byen. Her er ly for regn og vind.

Det har været vigtigt, at scenen kan bruges aktivt døgnet rundt og året rundt – også når der ikke er store arrangementer i haven.

Lignende projekter

Fotograf-Jacob-Due 1

Stauning Whiskey

Med sine rene linjer, skarpe vinkler, brændte træpaneler, glas og sort metal er Staunings moderne destilleri et eksempel på dansk...
Vadehavscentret_011_1920x925

Vadehavscentret

Vadehavscentret i Vester Vedsted ved Ribe har gennemgået en om- og tilbygning karakteriseret ved nytænkning. Udstillingscenteret kombinerer områdets lokale bygningskultur...
Hammerhavn6_1920x925

Hammerhavn Multihus

I smørhullet mellem Hammerknuden og Hammershus har Multihuset direkte visuel kontakt både med borgruinen og med granitknuden, der rejser sig...