The Plus

Adresse
Gaustadvegen 140
2230 Magnor
Norge

Bygherre
The Plus AS | Vestre


Byggeprincip
Limtræ, Andet

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle, Modificeret træ

Opført
2021

Foto
Vestre | Einar Aslaksen

Vestre_The_Plus_1920x925px

Målet for The Plus er at være verdens mest miljørigtige møbelfabrik. Det er den norske møbelproducent Vestre, der har opført denne moderne og højeffektive møbelfabrik, hvor der fremstilles byrumsinventar, som er CO2-neutralt. Fabrikken skal også inkludere et oplevelsescenter og en 300 hektar stor offentlig park.

Det 7.000 m2 store produktionsanlæg er den største investering i norsk møbelindustri i årtier. Bygningen er opført på kun 18 måneder og er lavet af lokalt massivt træ, kulstoffattig beton og genbrugsstål og er den første industribygning, der har opnået den højeste BREEAM-bæredygtighedscertificering.

Det er arkitektfirmaet, BIG Bjarke Ingels Group, der står bag designet. De har placeret de fire produktionsområder –træfabrikken, montagen, farvefabrikken og lageret som de fire fløje i et plus – heraf navnet The Plus. De omgiveret fælles midtpunkt, der danner selve hjertet i bygningen. Geometrien giver et åbent og effektivt arbejdsflow. Hver fabriksfløj vender ud mod den omgivende skov – et arkitektonisk greb, der understreger budskabet om, at klima og arbejdspladser og økonomisk vækst og naturens mangfoldighed ikke nødvendigvis er modsætninger.

I hjertet af bygningen ligger besøgscenteret, hvor iagttageren får 360 graders indsyn i hele produktionen. Hjertet er en naturlig mødeplads med maksimal åbenhed for medarbejdere og besøgende. For at kunne håndtere al logistik på en effektiv måde er der lavet en indendørs rundkørsel, hvis centrum er en udendørs gårdhave. Her vises det nyeste byrumsinventar frem og den farverige trappe fører besøgende og medarbejdere op til oplevelsescenter og kontor. Et hjørne af hver produktionsfløj er trukket en etage op for at integrere kontor og oplevelsescenter i hovedbygningens klimaskærm. Således får kontoret på én gang udsigt til skoven og til hver produktionshal.

Konstruktionen
De fire fløje består af limtræsbjælker med et frit spænd på 21 meter. En 3 meter bred servicekorridor giver konstruktiv stabilitet og plads til procesventilation og anden teknisk infrastruktur. Stikledninger i fabriksgulvet leder el, vand, trykluft og ventilation til maskinparken, så disse installationer skjules mest muligt.

The Plus er en fabrik i skoven, og det er lykkedes at bevare træerne tæt på bygningen. Bygningens facader er beklædt med forkullet lærketræ.

Farver viser produktionsflowet
For at få et legende element ind, er alle maskiner malet i Vestres farver. Farverne flyder ud på gulvet og danner et ørige af farver, der føres tilbage til bygningens centrale rundkørsel og fungerer som et orienteringssystem i bygningen, hvor hver fabriksfløj har sin egen farvepalet. Den visuelle reference til maskinerne gør det nemt at identificere, følge og forklare produktionsflowet.

Offentlig adgang
Bygningens tag og parken omkring fabrikken er åben for offentligheden. Der er ingen hegn eller lukkede områder, og det er muligt at campere tæt på fabrikken. I de kommende år vil Vestre udvikle en oplevelsespark, der skal indeholde spændende aktiviteter for hele familien. Legepladser med forstørrede Vestre møbler, skovauditorier, gynger, udsigtspunkter og spisepladser. Derudover planlægges en bro over Vrangselva, som skal forbinde Vestre Skovlejr med Magnors centrum. En digtersti med værker af Hans Børli skal hylde en af ​​Norges mest populære digtere, der har boet i kommunen hele sit liv.

Lignende projekter

BCPassiveHouse_1920x925

BC Passive House Factory

Inspirationen til opførelsen af fabrikken BC Passive House Factory kom fra den erkendelse, at industrielle bygninger udgør en stor del...
Vitsae_1920x925

Vitsœ Factory

Vitsœ har brugt nordeuropæisk bøg i sine møbler, siden virksomheden blev grundlagt i 1959. Nu bruges den også til bygninger....
25King_1920x925

25 King

Denne 10 etagers høje kontorbygning er 45 meter høj og ligger i Brisbane. Den er opført i CLT og limtræ...