Tietgenkollegiet

Adresse
Rued Langgards Vej 10
2300 København S
Danmark

Bygherre
Fonden Tietgenkollegiet


Byggeprincip
Andet

Facadebeklædning
Løvtræ – nordlige halvkugle, Andet materiale

Opført
2005

Foto
Træinformation

Tietgenkollegiet1920x925

Tietgenkollegiet ligger i Ørestad Nord mellem Københavns Universitet og IT-højskolen, hvor det er indrammet af to kanaler, som er kendetegnende for Ørestadens plan. Kollegiet er en cirkulær bygning i syv etager med rum til både fællesskab og privatliv. Bygningen er inspireret af de kinesiske Tulou-bebyggelser, som er landsbyfællesskaber, hvor individuelle boliger og fællesanlæg er samlet i cirkelformede bygninger.

Kollegiet er organiseret i 30 grupper, hver med 12 individuelle boliger og fælles køkken- og opholdsrum fordelt over seks etager. Den let tilbagetrukne stueetage, der løfter boligetagerne, rummer fællesfunktioner som festlokale, vaskeri og cykelparkering.

Der er adgang til etagerne i kollegiet via fem opgange, som skærer sig gennem den cirkelrunde bygning som åbne passager. Kollegieboligerne ligger alle yderst i cirklen med udsyn til kollegiets omgivelser, mens boliggruppernes fællesrum, køkkener, tv-stuer og opholdsrum er orienteret ind mod det indre gårdrum.

For at udtrykke individualitet i fællesskabet er fællesrummene mod gården og de enkelte boliger formet med forskellige dybder i en vekslende rytme. Nogle er større end andre, nogle har altan mens andre ikke har. Det giver bygningen en meget karakteristisk kontur af fremspring og tilbagetrækninger, som sammen med glaspartier i facaden, udvendige skodder samt enkelte blændpartier med profiler af oliebehandlet amerikansk eg og en facadebeklædning af skinnende tombak (en kobberlegering) giver bygningen et unikt og levende formudtryk.

Bygningens bærende konstruktion består af beton og forspændte stålkabler. Indvendigt står de primære bygningsdele i rå beton, mens lette vægge gennemgående er beklædt med fyrretræsfinér, der er udsmykket med en enkel grafisk behandling udført af Aggebo og Henriksen. Kollegiets gulve er belagt med magnesit, og akustiklofter er udført med paneler af trækmetal.

Lignende projekter

Studielandsbyen4_1920x925

Studielandsbyen

Den gamle firelængede bindingsværksgård Søgården skulle have været revet ned, men blev reddet af det lokale Kulturmiljøråd og kommunen. Projektet viser,...
VM_Bjerget_007

VM Bjerget

I Ørestaden ret op ad metroens højbane ligger VM Bjerget, der også er nabo til VM Husene. Byggeriet er en...
Traloftet_1920x925px

Träloftet

Träloftet i Vallastaden imødekommer en række nutidige og fremtidige udfordringer inden for boligbyggeri med at bygge sunde boliger af fornybare...