Wisdome Stockholm

Adresse
Museivägen 7
11527 Stockholm
Sverige

Bygherre
Tekniska Museet


Ingeniør
DIFK Norway, BLumer Lehman, Creation Holz, SJB Kempter Fitze

Byggeprincip
LVL, CLT

Facadebeklædning
Nåletræ- nordlige halvkugle

Opført
2023

Foto
Mikael Olsson

Wisdome_EldingOscarson_MikaelOlsson-4942_-1920x925

Teknisk Museum i Stockholm har fået en enestående tilbygning med Wisdome. Domen inde i bygningen huser en 3D-biograf med et 360-graders lærred og skal med avanceret visualiseringsteknik give store og små en uforglemmelig audiovisuel oplevelse.

State-of-the-art trækonstruktionsteknologi
Tegnestuen Elding Oscarson har tegnet en bygning, der udfordrer og tester materialernes og konstruktionens egenskaber. Bygningsværket er præmieret med Sveriges fineste arkitekturpris, Kasper Salin-prisen 2023.

Det 1.325 kvadratmeter store bygningsværks tag formidler overgangen mellem den høje kuppel og de lave facader af en-etagers bygninger og forbinder dermed museets andre faciliteter som fx gårdhave, café og udstillingshal. Det hvælvede tag er konstrueret af flade standard LVL-paneler i en gitterstruktur, som er banebrydende. Hvælvingen optræder i et grid, hvor fem lag LVL-bjælker i et spænd på 26x48m holder taget oppe helt uden bærende søjler. Det er lykkedes at udnytte LVL’s tekniske potentiale til at skabe et møde mellem arkitektur og konstruktion, der tegner bygningen både udvendigt og indvendigt. Det indre rum opstår i spændingen mellem den hvælvede gridstruktur og kuplen, som er konstrueret af CLT-trekanter.

Udførelsen har krævet håndværksmæssig præcision i stor skala. Den schweiziske trækonstruktionsvirksomhed Blumer Lehmann har bidraget med teknisk ekspertise. Den svenske skovbrugsvirksomhed Stora Enso har leveret alt trækonstruktionsmaterialet til projektet bl.a. 20 km LVL, som forinden er blevet formet og tilpasset med nøjagtig præcision. Selve kuplen inde i bygningen blev produceret på Stora Enso-fabrikken og er derefter blevet samlet på stedet.

Projektet demonstrer bl.a. nye designmuligheder med LVL, der traditionelt set mest er blevet brugt som lange plader, bjælker og søjler. I lighed med CLT kan LVL som materiale udskæres, bukkes og formes som det ønskes, hvilket åbner op for helt nye arkitektoniske muligheder.

Hjemmesiden for Wisdome Stockholm

Lignende projekter

HC-Andersen_1920x925

H.C. Andersen museum

Det nye H.C. Andersen museum tryllebinder de besøgende på en flertydig måde, hvor grænsen mellem fantasiens og virkelighedens verdener er...
R_Hjortshoj-Flugt_1920x925

FLUGT

Museet Flugt er et museum for flygtningehistorier i den tidligere Oksbøllejr. To tidligere hospitalsbygninger er blevet nyindrettet, og der er...
Nordiska_1930x925

Nordiska Akvarellmuseet

Byggeriet ligger på øen Tjörn nord for Gøteborg og er placeret, hvor blottede klipper møder havet. Hovedindgangen til museet ligger...