London får ny syvetagers kontorbygning i træ

Adresse
74 Rivington St EC2A3AY
London
England

Bygherre
TOG - The Office Room


Opført
2023

Foto
TOG - The Office Room

TheBlackWhiteBuilding_1920x925px
16.12.2022

17 januar 2023 åbner The Black & White Building, som med sine knapt 18 m er den højeste kontorbygning opført af massivt træ i det centrale London. Projektet har til formål at demonstrere, at træ ikke kun er et alternativ til konventionelle bygninger af beton og stål, men at det er den foretrukne løsning, når det kommer til ydeevne og bæredygtighed.

Argumenterne bag er klokkeklare. Klimaaftrykket for kontorbygningen er 37 % mindre end for en betonkonstruktion af samme størrelse, og bygningen drives 100 % af vedvarende energikilder, hvilket 80 solpaneler på taget bl.a. sørger for. Ydermere kan bygningen skilles ad, genbruges og genanvendes i fremtiden, hvilket bidrager til den cirkulære økonomi.

TOG Work Space og Waugh Thistleton Architects, der står bag projektet, har sørget for, at ethvert element tjener et formål, at intet er overflødigt, og at alle materialer og processer er så effektive og bæredygtige som muligt. Her er bl.a. anvendt banebrydende massivtræskontruktion, hvori der indgår ”Engineered Wood” som CLT (krydslamineret træ) og LVL (lamineret finertræ).

Konstruktionen
Fordi trækomponenterne er præfabrikerede med høj præcision har bygningen kunnet opføres af en mindre arbejdsstyrke. Valget af træ har desuden betydet færre leverancer til byggepladsen – én lastbil kan levere 40 m3 træ, men kun 6 m3 beton – hvilket repræsenterer en betydelig energi- og kulstofbesparelse. Som nævnt er byggematerialerne let genanvendelige, meget holdbare og de producerer mindre affald end konventionelt byggeri med jern, stål og cement. Derved reduceres klimaaftrykket yderligere.

Der er anvendt CLT (Cross Laminated Timber), limtræ og LVL (Laminated Veneer Lumber), som er konstruktionsmaterialer, der er opbygget af flere lag, hvilket gør det muligt at lave stærkere konstruktioner med større dimensioner end med almindeligt konstruktionstræ.

Bygningens ydre er beklædt med trælameller i varmebehandlet tulipantræ (Tulip Wood). Lamellernes dybde ændres med højden af bygningen for at optimere solopvarmning, solafskærmning og naturligt lys i løbet af dagen. Det sparer på varme og el og er med til at reducere CO2-aftrykket for bygningens drift.  Brugen af lameller minimerer også mængden af solafskærmende belægning på vinduerne.

Designet til interaktion og samarbejde
Bæredygtighed og social sammenhæng har været nøgleord for bygningens indretning. Bygningen huser 28 kontorer i forskellige fleksible størrelser, mødelokaler, mini-stillerum og pauseområder, ”telefonbokse”, tagterasse, to lounger, 94 pladser til cykler og desuden omklædnings- og badefaciliteter. I stuetagen findes en solrig indendørs gårdhave, og ud til denne er oprettet et studio til yoga og barre-træning.

I lighed med eksteriøret er alle funktioner indvendigt funktionelle og med særlig vægt på træ. Det gør hele bygningen synligt bæredygtig og giver en fell-good-in-wood fornemmelse for brugerne, sådan som Waugh Thistleton Architects har ønsket det.

”Det er godt for sjælen at være omgivet af naturlige materialer. Det er godt for virksomheder, fordi folk, der arbejder i træbygninger, har en tendens til at blive i jobbet længere, de føler sig gladere, og de er mere produktive.”

– Andrew Waugh, Waugh Thistleton Architects.

Lignende projekter

25King_1920x925

25 King

Denne 10 etagers høje kontorbygning er 45 meter høj og ligger i Brisbane. Den er opført i CLT og limtræ...
MagasinX_MMB3961_1920x925

Magasin X

Magasin X er en af Europas største kontorbygninger opført i træ. Komplekset er på 16.600 m² fordelt på syv etager...
FinancialPark1920x925px

Bjergsted Financial Park

Bjergsted Financial Park er det nye hovedkontor for SpareBank1 SR-Bank i centrum af Stavanger. Bankens særlige position i området er...