Højt kontorbyggeri skal få branchen til at arbejde på nye måder
WoodHub bliver et statsligt kontorknudepunkt med 1.600 arbejdspladser på Lerchesgade i Odense og byggeriet igangsættes nu. Der er tale om to forskudte øst- og vestvendte C-formede kontorfløje på tre til seks etager, der mødes i en fælles bygningsfløj. Højden på bygningerne varierer fra knap 20 til godt 30 meter. Landets største massive træbyggeri adskiller sig fra typiske træbyggerier, der mest er byggerier i mindre skala.
Bygningsstyrelsens langsigtede mål er blandt andet at udfordre branchen og skubbe udviklingen af byggeriet i Danmark i en mere bæredygtig retning. WoodHub skal sætte nye standarder for CO2-besparende byggerier og demonstrere, hvordan byggeri kan opføres i storskala med bærende konstruktioner i træ.
Synlige massivtræssøjler og delvist synlige CLT-dæk udgør det bærende og gennemgående konstruktionsmateriale, og brugen af beton er begrænset til kælder og stabiliserende trappekerner. De anvendte træelementer udføres ved en hurtig, effektiv og præcis produktion, og de færdige elementer er hurtigere at montere end konventionelt byggeri.
Innovative tekniske træmaterialer
Alle dæk udføres af CLT-elementer, der består af trælameller, som er limet sammen på kryds, så der opnås et meget stærkt materiale, der kan spænde i flere retninger. Produktionen styres digitalt med mulighed for individuel tilpasning af dimensioner, overflade og udskæringer af huller i det enkelte element. Den anden type konstruktionstræ, Glue Laminated Timber (GLT), bliver brugt til søjler og bjælker på WoodHub. GLT består af mange lag trælameller, der er limet sammen med fugtresistent lim.
Byggeproces
SKATs tidligere bygning på Lerchesgade blev nedrevet i sommeren 2022 ud fra ressourcebevidste cirkulære principper, hvor 6.529 tons materialer herunder døre, vinduer, toiletter, lamper, håndvaske og brandskabe vil blive genbrugt, mens vingetegl, beton og asfalt bliver genanvendt. Næste skridt er etablering af byggegrube og udførelse af parkeringskælder. De første massivtræssøjler og CLT-dæk forventes at ankomme til byggepladsen primo 2023.
Bygningen udføres med to statiske systemer for henholdsvis kontorarealerne og mødecentret, MeetingHub. I MeetingHub, hvor bygningen ikke har kælder, udføres traditionel direkte fundering. Kælderen under kontorerne udføres med en opdriftssikret betonbundplade, betonvægge og betondæk. Fra stuen og op udføres konstruktionerne med træsøjler og CLT-dæk samt stabiliserende kerner i beton. I kontordelen suppleres det stabiliserende system med diagonaler i træ. Tagdækkene udføres med tagkassetteelementer i træ og facaderne udgøres af træfacadeelementer, der efterfølgende beklædes med genbrugsaluminium. På taget opføres teknikhuse af stål.
En mere bæredygtig vej
Byggeriet udnytter, at træ gennem sin levetid optager og binder CO2 fra luften, mens det vokser. Samtidig er træ et velegnet fornybart materiale, der kan anvendes som bærende konstruktion og erstatte energitunge materialer såsom stål og beton. Derfor vil brug af træ som bærende og gennemgående materiale reducere det samlede klimaaftryk for WoodHub.
WoodHub bygges med certificeret træ, som giver sikkerhed for, at træet kommer fra ansvarlig skovdrift. I en FSC- og PEFC-certificeret skov bliver der ikke fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Samtidig er certificeringen en sikkerhed for, at dyr og planteliv bliver beskyttet og at de mennesker, der arbejder i skoven, er uddannede og får ordentligt sikkerhedsudstyr og løn.
Rådgivende ingeniører: MOE A/S
Totalentreprenør: NCC Danmark A/S